CHIA-OLIE
Salvia hispanica
Gebruikt deel: zaad
Lamiaceae
Salvia hispanica
is een eenjarige plant, ong. 1 m. hoog. Chia bloeit in
juli/augustus. De plant verkiest een goed gedraineerde
kalkhoudende bodem. Chia verdraagt droogte goed, maar gedijt
niet in de schaduw. Momenteel wordt chia vooral in Peru en
Argentinië gekweekt.
Chia is afkomstig uit Midden-Amerika, voornamelijk uit
Mexico. Reeds 3500 jaar voor Christus, dit blijkt uit
archeologisch onderzoek, werd chia door de mens als voedsel
gebruikt. Tot aan de komst van de Spanjaarden was chia het
belangrijkste voedsel van de Azteken. Het geroosterde zaad
van de plant werd vermalen, het meel ("pinole") vermengd met
water en er werd een soort cake mee gebakken. Deze teelt was
zelfs belangrijker dan mais. Chia was voor de indianen zo
belangrijk dat ze zelfs gebruikt werd als een wettig
betaalmiddel. Tot op heden wordt ze gekweekt door Mexicaanse
indianen. De zaden worden geweekt in water, het slijmerige
vocht wordt vermengd met vruchtensap en gebruikt als
frisdrank, “chia fresca”.
Analyse van een typisch lot (CO2-extractie):
Vetzuursamenstelling |
Methode |
Norm |
Resultaat |
Eenheid |
Palmitic
acid C16:0 |
GC FID,
21.165.01 |
- |
5.9 |
% |
Palmitoleic acid C16:1w7 |
|
- |
0.0 |
% |
Stearic
acid C18:0 |
|
- |
3.0 |
% |
Oleic
acid C18:1w9 |
|
- |
6.3 |
% |
Vaccenic
acid C18:1w7 |
|
- |
0.62 |
% |
Linoleic
acid C18:2w6 |
|
15-25 |
19.4 |
% |
Alpha
Linolenic acid C18:3w3 |
|
>55 |
64.8 |
% |
Fat
numbers: |
|
|
|
|
Unsaponifiables |
21.020.01 |
- |
2.8 |
% |
Peroxide
value |
21.015.01, Wheeler |
<10 |
5.5 |
meq/kg |
Acid
value |
21.016.01 |
<5 |
2.4 |
|
Saponification number |
21.017.01 |
- |
192 |
|
Ester
number |
= VZ-SZ |
- |
190 |
|
Sterols
(as sitosterol) |
GC FID,
21.132.02 |
- |
0.52 |
% |
Contend
of water |
Karl
Fischer Titr. |
- |
0.19 |
M |
Refractive index @ 20°C |
Abbe-refractometer |
1.480-1.486 |
1.4839 |
|
Density
@ 20°C |
Pyknometer |
0.925-0.935 |
0.9288 |
g/cm³ |
Chia-olie, ALA (alpha-linolenic acid) en andere omega-3
vetzuren
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, die dus door het
lichaam niet kunnen aangemaakt worden. De bekendste zijn EPA
(ecosapentaenoic acid) en DHA (docosahexanoic acid). Zij
komen vooral voor in visolie. Een alternatief is ALA (alpha
linolenic acid). Dit is plantaardig en wordt door een
enzymatische reactie in het lichaam omgezet tot EPA en DHA.
Een gemiddelde persoon heeft ongeveer 1.3 gram van deze
omega-3 vetzuren nodig. Door ons voedingspatroon halen wij
dit helaas niet. Dit zou je kunnen oplossen door dagelijks
een flinke portie vette vis te eten, maar dit is dan weer af
te raden omwille van kwik- en andere verontreinigingen. Het
innemen van een supplement dringt zich dus op.
CHIA-OLIE is een uitstekend vegetarisch alternatief voor
visolie, ze bevat gemiddeld ong. 60% ALA.
Een halve koffielepel ervan innemen is voldoende om aan de
dagelijkse behoefte aan omega-3 vetzuren te voldoen.
Een andere belangrijke groep vetzuren zijn de omega-6
vetzuren. Uit onze voeding, o.a. uit volkorenbrood, kunnen
wij normaal voldoende omega-6 vetzuren opnemen, maar bij
afwezigheid van omega-3 vetzuren zijn deze waardeloos. Voor
ons lichaam is een verhouding tussen omega-6/omega-3 normaal
3:1. Bij een normaal voedingspatroon is de feitelijke
verhouding 20:1, m.a.w. er is een gebrek aan omega-3
vetzuren.
Zeker bij zwangerschap is een supplement van omega-3
vetzuren belangrijk: omega-3 vetzuren zijn essentieel voor
de opbouw van de hersenen bij de foetus. Gevolg hiervan is
dat de mamma in spe als het ware leeggezogen wordt en zo
ernstige tekorten gaat vertonen.
Chia-olie bevat ook nog diverse plantensterolen (0.52%) en
andere anti-oxidatieve stoffen: vnl. caffeic acid,
myrecitin, quercetin en kaempferol. Deze beschermen
chia-olie niet alleen tegen oxidatie, maar zorgen er ook
voor dat chia actief is als vrije radicalenvanger.
Wanneer men het dieet van kippen verrijkt met 10% chia-zaad
blijken zowel de eieren als het vlees tot 10 keer meer
omega-3vetzuren te bevatten. De eieren bevatten bovendien
ook tot 30% minder verzadigde vetzuren en cholesterol.
Lijnzaadolie (Linum usitatissimum) is een alternatief
hiervoor, maar gezien deze olie vrij irriterend is voor de
ingewanden (cyanoglicocyden, linamarine) is langdurig
gebruik ervan niet aan te raden. Lijnzaadolie bevat ook nog
andere stoffen die werken als Vit. B6 antagonisten. Een
gebrek aan vit B. kan hartaandoeningen en beroerte
uitlokken. In Frankrijk is de consumptie van lijnzaad zelfs
verboden. Lijnzaadolie bevat geen natuurlijk anti-oxidans en
wordt snel ranzig.
Canola-olie (Brassiaca napus) is ook een belangrijke bron
van omega-3 vetzuren, maar rond deze olie is er een hetze
aan de gang: canola zou volgens sommige bronnen zelfs kanker
uitlokken. Het is wel zo dat niet genetisch gemanipuleerde
Canola-olie bijna niet meer te verkrijgen is.
Visolie is een andere belangrijke bron van omega-3 vetzuren.
Uit onderzoek (food safety authority of Ireland, 2002)
blijkt evenwel dat het merendeel van de visolies
verontreinigd zijn met PCB's en dioxines. Bovendien bevat
visolie ook nog heel wat verzadigde vetzuren: myristic acid
(C14:0), stearic acid (C16:0) acid en palmitic acid (C18:0).
Deze verzadigde vetzuren reduceren de omega-3 werking rond
preventie inzake hart- en vaataandoeningen en
cholesterolbeheersing. Bovendien bevat visolie zelf
cholesterol, tussen 485 en 765 mg per 100 gr (United States
department of agriculture , 1999). Naargelang van de soort
vis, plaats en moment van de vangst... zijn er grote
verschillen in de vetzuursamenstelling ervan, wat een
correcte dosering bemoeilijkt.
Eigenschappen en indicaties voor omega-3 vetzuren, en dus
van CHIA-olie.
•
Preventie van hart-en vaatziekten.
•
Cholesterolverlagend.
•
Doet de bloeddruk dalen.
•
Stimuleert de immuniteit.
•
Ontstekingswerend.
•
Geeft verlichting bij reumatoide arthritis en andere
auto-immuunziektes
•
Preventie van kanker
•
Antidepressief.
•
Stimuleert het geheugen
•
Dementie.
•
Ziekte van Altzheimer
•
Psychische bipolaire stoornissen.
•
ADHD
•
Hydrateert de huid.
•
Haarverzorging: droog haar, schilferig haar.
•
Gaat veroudering van de huid tegen.
•
Huidaandoeningen.
•
Bevordert het herstel van een beschadigde huid.
Dosering:
Bij de maaltijd een halve theelepel chia-olie innemen is
voor een volwassene voldoende i.v.m. de dagelijkse behoefte
aan omega-3 vetzuren.
Chia en allergie.
In de literatuur heb ik geen enkele vermelding gevonden dat
chia-olie allergische reacties zou uitlokken, niet bij
uitwendig gebruik, evenmin bij inname. Tests rond
kruisallergiën werden gedaan bij mensen die reageerden op
aardnoot: ook deze waren negatief, positief voor de chia
dus.
Bewaring.
Zoals bij andere vette olies is oxidatie van chia-olie een
groot probleem. Om dit tegen te gaan stabiliseren wij de
chia met een CO2-extract uit rozemarijn. Na opening koel,
bij voorkeur in de koelkast, en donker bewaren, en een
aangebroken verpakking binnen het jaar verbruiken.
Bibliografie
Adams Mike (2005), Interview: Ricardo Ayerza on the healing
nutricion of chia seeds, www.newstarget.com/015405.html
Anderson William, Chia Seed - The ancient food of the
future, www.living-foods.com/articles/chia.html
Apples Annie (2004), The chia revival, The Natural Product
News, Vol3, no1
Ayerza R. et al. (2002), Chia seed as an w-3 fatty acid
source for broilers, Poultry Science Vol 81, 826-837.
Ayerza R., Chia as an omega-3 fatty acid source for human
and animal consumption, The University of Arizona.
Brown J.H. The rediscovery of chia, A nutricious grain of
Mesoamerica, www.theomegatree.com/page2.htm
Chail J.P. (2003), Ethnobotany of chia, Salvia hispanic L.,
Econ. Bot. Vol 5, 604-618
Devlieghere G. (2001), Van abrikozenpit tot zonnebloempit,
draagolies in de aromatherapie, Tielt
Erasmus Udo (2000), Heilzame vettten, Dodende vetten, Alive
Books, Vancouver
Food safety autority of Ireland (2002), Summary of
investigation of dioxins, furans and PCB's in farmed salmon,
wild salmon, farmed trout and fish oil capsuls,
www.fsai.ie/pressreleases_index.htm
Gezondheidsraad. Comissie Veiligheidsbeoordeling nieuwe
voedingsmiddelen (2004), Chiazaad, Den Haag, publicatie
2004/05VNV
United States department of agriculture (1999), UDSA
Nutrient database for standard reference, release 13,
www.nal.usda.gov./fnic/foodcomp
www.eatchia.com
© 2006, Geert
Devlieghere, B8700 Tielt
HENNEP-OLIE
Cannabis sativa
Gebruikt deel: zaad
Moraceae
Hennep is een gemakkelijke plant om kweken: zij groeit op
zowat alle grondsoorten, als het ware als onkruid, en heeft
nauwelijks bemesting of bestrijdingsmiddelen nodig. Het is
een grote plant: de volwassen plant wordt tot 4 meter hoog.
Hennep is bij het grote publiek bekend voor haar vrouwelijke
bloemen, de bron van marihuana. De roesverwekkende stof
hiervan is THC (tetra-hydro-cannabinol). Door de
aanwezigheid van deze stof is hennep als landbouwgewas in
het verdomhoekje terechtgekomen . In de Verenigde Staten is
men verplicht om het hennepzaad te steriliseren, om de
laatste sporen THC te vernietigen.
De olie bevat echter een stof, cannabidiol, die de opname
van THC inhibeert. Het onderscheid tussen een thc-houdende
soort en de "normale" hennep is gemakkelijk te zien. De
normale hennep is een zeer hoge plant, die enkel bovenaan in
zijn top bladeren draagt. De marihuana is een lage struik
met veel vertakkingen.
Van de stam en de vezels wordt papier en textiel gemaakt.
Rond 450 jaar voor Christus produceerden de Traciërs en de
Scyten hennep-linnen, en rond 100 voor Christus verscheen in
China het eerste hennep-papier. Een leuk detail: de
klad-versie van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
werd op henneppapier geschreven. Van de kern worden
meubelpanelen en composieten voor bijv. skate-boards...
gemaakt. De zaden zijn voedzaam, en zijn een bron van olie,
met een hoge concentratie aan omega-3 en omega-6 vetzuren.
Volgens de legende zou de Boeddha, tijdens zijn lange
meditatie voor hij tot verlichting kwam, enkel geleefd
hebben van wat hennepzaad. Voor genoemde toepassingen worden
natuurlijk quasi THC-vrije variëteiten geteeld, die totaal
niet bruikbaar zijn voor de productie van marihuana. Boeren,
die deze hennep kweken, worden dus streng gecontroleerd.
Ook als brandstof is hennep bruikbaar: via pyrolyse kan de
stam omgevormd worden tot een steenkool-achtige substantie.
Hennepolie is ook perfect geschikt als bio-diesel.
Hennepolie is ook nog eens rijk aan vitamines en mineralen
(zie analyse).
Hennepzaad wordt eveneens in de voeding gebruikt. Volgens
sommige auteurs is het zelfs een "supervoedsel". Het is rijk
aan hoogwaardige eiwitten (25%), vezels, essentiële
vetzuren, vitamines en mineralen. In Polen en Rusland maakt
men er een "hennepboter" van. Dit lijkt op pindakaas, maar
is verfijnder van smaak. In deze landen werdt dit gezien als
voedsel voor de armen. Doordat de rijken zich niet
verwaardigen dit armenvoedsel te eten, blijken zij wel veel
gevoeliger voor infecties allerhande. In de Verenigde
Staten, daarentegen, wordt het beschouwd als een
delicatesse. Hennepzaad heeft een nootachtige smaak en,
ontdaan van zijn pel, kan het op salades gestrooid worden,
verwerkt in brood en gebak,...
Net zoals bij soya kan men ook "hennepmelk" maken en deze
kan verwerkt worden tot "henneptofu". Dit wordt gemaakt van
het restant, wat na het persen van de olie overblijft. De
perskoek kan ook als hoogwaardig dierenvoer gebruikt worden.
Alles van de hennep, wat bovengronds groeit, is economisch
en ecologisch waardevol. Elk afvalproduct ervan is volledig
biologisch afbreekbaar.
TYPISCHE VETZUURSAMENSTELLING
% |
Formule |
Vetzuur |
5.8 |
C16:0 |
Palmitic acid |
0.2 |
C16:1 |
Palmitoleic acid |
2.6 |
C18:0 |
Stearic acid |
11.4 |
C18:1w9 |
Oleic acid |
54.7 |
C18:2w6 |
Linoleic acid |
18.4 |
C18:3w3 |
Alpha Linolenic acid |
2.6 |
C18:3w6 |
Gamma Linolenic acid |
0.8 |
C20:0 |
Arachidic acid |
0.8 |
C20:0 |
Eicosaenoic acid |
0.1 |
C20:2 |
Ecosadienoic acid |
0.3 |
C22:0 |
Behenic acid |
0.1 |
C24:0 |
Lignocenic acid |
0.1 |
C24:1 |
Nervonic acid |
VITAMINES EN MINERALEN IN HENNEPZAAD
Resultaat |
Eenheid |
Soort |
16.800 |
IU/lb |
Vit. A |
0.9 |
mg/100 gr |
Vit. B1 |
1.1 |
mg/100 gr |
Vit. B2 |
2.5 |
mg/100 gr |
Vit. B3 |
0.3 |
mg/100 gr |
Vit. B6 |
1.4 |
mg/100 gr |
Vit. C |
<10 |
IU/100 gr |
Vit. D |
3. |
mg/100 gr |
Vit. E |
1680.0 |
ppm |
Calcium |
0.65 |
ppm |
Chroom |
12.0 |
ppm |
Koper |
0.84 |
ppm |
Jodium |
1789 |
ppm |
IJzer |
6059.0 |
ppm |
Magnesium |
8302.0 |
ppm |
Fosfor |
6170.0 |
ppm |
Kalium |
22.0 |
ppm |
Natrium |
FYSISCHE PARAMETERS
water en vluchtige bestanddelen |
< 0.1 % |
kleur |
geel |
soortelijk gewicht |
0.93 |
onzuiverheden |
< 0.01 % |
smeltpunt |
- 8°C |
vlampunt |
141°C |
CHEMISCHE KARAKTERISTIEKEN
Acid
value |
< 3 % |
Unsaponifiables |
0.30 % |
Peroxyde value |
0.30 % |
Saponification value |
129.8 |
Lodine value |
166 |
VERGELIJKING VAN VETZUURGEHALTES (%) IN DIVERSE OLIES
Olie |
Verzadigde Vetzuren |
Linoleic Acid |
Gamma Linolenic Acid |
Alpha Linolenic Acid |
hennep |
8.0 |
56.0 |
2.0 |
20.0 |
chia |
8.9 |
19.4 |
- |
64.8 |
teunisbloem |
8.0 |
73.0 |
8.0 |
sporen |
aalbes |
8.0 |
47.5 |
15.0 |
13.3 |
bernagie |
13.0 |
37.5 |
20.0 |
sporen |
lijnzaad |
9.0 |
14.0 |
- |
58.0 |
OMEGA-6 EN
OMEGA-3 VETZUREN
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, die dus door het
lichaam niet kunnen aangemaakt worden. De bekendste zijn EPA
(ecosapentaenoic acid) en DHA (docosahexanoic acid). Zij
komen vooral voor in visolie. Een alternatief is ALA (alpha
linolenic acid). Dit is plantaardig en wordt door een
enzymatische reactie in het lichaam omgezet tot EPA en DHA.
Een gemiddelde persoon heeft ongeveer 1.3 gram van deze
omega-3 vetzuren nodig. Door ons voedingspatroon halen wij
dit helaas niet. Dit zou je kunnen oplossen door dagelijks
een flinke portie vette vis te eten, maar dit is dan weer af
te raden omwille van kwik- en andere verontreiniging. Het
innemen van een supplement dringt zich dus op.
Ook de omega-6 vetzuren zijn essentiele vetzuren die het
lichaam niet zelf kan aanmaken. Alles moeten wij uit de
voeding halen. In ons voedingspatroon hebben wij veelal een
tekort aan deze stoffen. Belangrijk is de verhouding tussen
omega-6 en omega-3: dit zou moeten zijn 3:1. Dit is precies
de verhouding die van nature in hennepolie voorkomt. Op dit
vlak is dit een unicum onder de olies.
Omega-6 vetzuren worden in het lichaam uiteindelijk omgezet
in prostaglandines. Deze hebben een belangrijke invloed op
ontstekingsreacties, bloeddruk, hart, ingewanden en nieren.
Belangrijkste eigenschappen van omega-6 vetzuren:
- pijnstillend en ontstekingsremmend bij reumatoide
aandoeningen;
- precursor voor de prostaglandine-productie;
- vermindert bloedklontering
- vermindert het ongemak bij PMS en endometriosis;
- vermindert de symptomen van eczeem, psoriasis, acne en
rosacea;
- vermindert neurologische stoornissen bij diabetes;
- verbetert zuurstoftransport naar de cellen
- helpt bij leerstoornissen, geheugenproblemen en ADHD...
- verbetert de opname van mineralen en vitaminen.
Andere belangrijke bronnen van omega-6 vetzuren: aalbes-olie
(15%), bernagie-olie (20%) en teunisbloemolie (8%).
Belangrijk is dat de olies koudgeperst worden en nadien géén
warmtebehandeling (hydrogenation) ondergaan. Dit laatste
gebeurt soms om het ranzig worden van de olie tegen te gaan
(bijv. bij de productie van margarines). Hierdoor veranderen
de cis-linoleic acid en de cis-gamma linolenic acid in hun,
voor de mens onbruikbare, trans-vorm. Een dergelijke olie
heeft geen enkel positief effect meer op de gezondheid. De
trans-vorm wordt er zelfs van verdacht kanker uit te lokken.
OMZETTING VAN OMEGA-3 EN OMEGA-6 VETZUREN IN HET LICHAAM
OMEGA-6 |
ENZYME |
OMEGA-3 |
linoleic
(LA) C18:2w6 |
|
alfa-linolenic (ALA) C18:3w3 |
▼ |
delta-6-desaturase |
▼ |
gamma-linolenic (GLA) 18:3w6 |
|
stearidonic acid (SDA) C18:4w3 |
▼ |
elongase |
▼ |
dihomo-gammalinolenic (DGLA) C20:3w6 |
|
linolegenic (DGLA) C20:4w3 |
▼ |
delta-5-saturase |
▼ |
archidonic (AA) C20:4w6 |
|
eicosapentaenoic (EPA) C20:5w3 |
|
|
▼ |
|
|
docoshexaenoic (DHA) 22:6w3 |
GEBRUIK
Voedingssupplement (omega- 3 – omega- 6 vetzuren) - 1 tot 2
eetlepels per dag, bij de maaltijd. Onze dagelijkse behoefte
aan omega-3 is 1.3 tot 4.6 gram, en aan omega-6 is dit 8 tot
14 gram. Hennepolie kan gebruikt worden in koude
bereidingen, maar is totaal niet geschikt om mee te bakken
of te braden. Geoxideerde hennepolie (o.a. door verwarming)
kan men gerust zelfs toxisch noemen.
Massagebasis: hennepolie wordt zeer snel door de huid
geabsorbeerd.
INDICATIES
Droge huid
Roos
Eczeem
Atopisch eczeem
Psoriasis
Acne
Kloven
Moeilijk genezende wonden
Zachte nagels
Brekende nagels
Droog haar
Beschadigd haar
Haarverlies
Rosacea
Reuma
Reumatoide arthritis
Verbetert immuniteit (T-cellen)
PMS
Menopauseproblemen
Endometriosis
Osteoporose
Allergie
Hoge bloeddruk
Hartaandoeningen
Circulatiestoornissen
Oedemen
Cholesterol
Constipatie
Multiple sclerose (remt het proces af)
ADHD
Hyperactiviteit
Concentratiestoornissen
Geheugenstoornissen
Leerproblemen
Irriteerbaarheid
Depressie
Zwangerschapsdepressie
Borstvoeding
Psychoses
Oververmoeidheid
HENNEPOLIE EN DIEET
Wanneer mensen willen vermageren, zijn vetten en olies het
eerste wat ze schrappen uit de voeding. Op zich is dit
gezond. Cholesterol gaat eruit, alsook verzadigde vetzuren.
Dit is goed voor hart en bloedvaten, maar helaas verdwijnen
ook de essentiële vetzuren (LA, ALA, GLA...) grotendeels.
Wie een streng dieet volgt is vaak gevoeliger voor
infecties, is vlug moe, gemakkelijk geïrriteerd, ... De
oorzaak ligt vaak in een gebrek aan essentiële vetzuren.
Eigenlijk zou iedereen die op dieet gaat er goed aan doen
een extra portie omega-3/omega-6 vetzuren te gebruiken, want
zowat elk dieet leidt tot tekorten. Hennepolie is hiervoor
een ideale aanvulling.
HENNEPOLIE BIJ ZWANGERSCHAP EN BORSTVOEDING
De hersenen van de mens bestaan grotendeels uit vetten.
Vooral de essentiële vetzuren zijn van belang voor de groei
van de hersenen. Bij zijn groei trekt de foetus een zeer
groot gedeelte van de essentiële vetzuren naar zich toe,
zodat de moeder in spe meestal een gebrek eraan gaat
vertonen, met alle gevolgen vandien. Voor zwangere vrouwen
is het dus aanbevolen hun dieet te verrijken met een extra
hoeveelheid omega-3 en omega-6 vetzuren.
Bij borstvoeding doet zich hetzelfde voor: doordat de
moedermelk relatief veel omega-3 en omega-6 vetzuren bevat,
zal de moeder er meestal een tekort aan krijgen.
BEWARING
Wij beschermen onze hennepolie door er een CO-2 extract uit
rozemarijn aan toe te voegen. Toch blijft het belangrijk de
olie op een koele en donkere plaats te bewaren. Een
aangebroken verpakking best binnen het jaar verbruiken.
BIBLIOGRAFIE
Calaway J. et al. (2005), Efficacy of dietary hempseed oils
in patients with atopic dermatitis, Journal of dermatologic
treatment, 16, 87-94
Devlieghere G. (2001), Van abrikozenpit tot zonnebloempit,
draagolies in de aromatherapie, Tielt
Erasmus Udo (2000), Heilzame vettten, Dodende vetten, Alive
Books, Vancouver
Gallager Teresa, ADD-ers are more likely to have fatty acid
deficiëncies, http://borntoexplore.org/omega
Osborn Lynn (1992), Hempseeds: Nature's perfect food?, High
Times, April 1992, pp 36-39, 50-51, 55 & 64.
WEBSITES:
www.hempfood.com/hempfoods.html
www.hempola.com/hempola-oil.html
www.thehia.org/faqs/faq5.htm
www.wholehealthmd.com/refshelf/substances_vieuw/1,1525,1037,00.html
© 2006, Geert Devlieghere, B-8700 Tielt