Boeken

Aromatherapie, de essentie
Auteur: Geert Devlieghere
Aromatherapie zit in de lift. Meer dan ooit is er behoefte aan goede informatie over het gebruik van etherische oliŽn. Zij zijn immers niet ongevaarlijk. Wanneer zij verkeerd gebruikt worden kunnen zij behoorlijk wat schade veroorzaken. Paracelcus zei ooit: alles is vergif en niets is vergif, alles hangt af van de dosis. Aromatherapie is totaal ongevaarlijk, mits de regels van de kunst opgevolgd worden.
Een van de belangrijkste regels is de dosering niet overschrijden. In onze geest zit vaak ingebakken dat meer ook beter is. In de aromatherapie is dit niet zo. Het is niet zo dat je betere resultaten krijgt als je meer etherische oliŽn gebruikt, vaak integendeel zelfs. Respecteer dus de aangegeven dosering. Enkel onder begeleiding van een arts of een bevoegd natuurgeneeskundige, die een zeer grondige kennis van etherische oliŽn heeft, mag hiervan afgeweken worden.
In dit boekje staan heel wat raadgevingen voor zelfmedicatie. Hier sta ik ten volle achter: ik vind het noodzakelijk dat de mens de verantwoordelijkheid voor zijn eigen gezondheid weer in eigen handen neemt, en niet meer automatisch de verantwoordelijkheid doorschuift naar zijn arts. Maar ook dit heeft zijn beperkingen: een leek kan niet altijd duidelijk een diagnose bepalen, bijv. het verschil tussen een eenvoudige verkoudheid en een bronchitis is niet evident. Wanneer je je niet lekker voelt, probeer er dan gerust zelf iets aan te doen. Wanneer de klachten niet binnen enkele dagen verbeteren, zoek dan professionele hulp. Een goede arts of een geschoolde natuurgeneeskundige kunnen u veel ellende besparen. Bij chronische klachten is een professioneel advies onontbeerlijk.
Aromatherapie is schitterend, en door gebruik van etherische oliŽn kan je heel wat kwaaltjes en grote kwalen verhelpen. Hoewel alle wegen naar Rome leiden, toch kan aromatherapie niet alle problemen oplossen. Kanker, aids... genezen met etherische oliŽn kan bij de huidige stand van kennis niet. Hopelijk ooit nog wel, wie weet?
Hoewel aromatherapie schitterend is, een garantie voor een goede gezondheid is het niet. De garantie bij uitstek is gezond leven: gezonde voeding, voldoende rust, goed in je vel zitten, een leuke job, op zijn tijd een lach en een traan... zijn nog altijd de basis bij uitstek.
Toch nog enkele waarschuwingen: gebruik alleen echte, natuurlijke etherische oliŽn van goede kwaliteit. Versneden oliŽn, of erger nog synthetische producten, kunnen flink wat schade toebrengen. Bij gebruik op de huid steeds verdunnen in een drager, ALLE contact met de ogen vermijden! Etherische oliŽn zijn geen speelgoed: bewaar ze buiten bereik van kinderen.

Etherische OliŽn, 6de druk
Auteurs: Geert Devlieghere en Michel Vanhove
De belangstelling voor etherische oliŽn is in de afgelopen jaren drastisch gestegen. Deze natuurlijke oliŽn (ook wel essentiŽle oliŽn genoemd) dienen door hun uitzonderlijke kracht met kennis van zaken te worden gebruikt.
Een deskundig gebruik van het brede gamma etherische oliŽn biedt talloze mogelijkheden om veel lichamelijke ongemakken te voorkomen of te genezen. Zowel jong als oud kunnen er baat bij vinden. Een verkeerd gebruik daarentegen kan nefaste gevolgen hebben. Een degelijk handboek waarin het gebruik van etherische oliŽn op deskundige wijze wordt toegelicht is dan ook geen overbodige luxe.
Dit boek over aromatherapie komt dan ook als geroepen. Beide auteurs houden zich beroepshalve dagelijks bezig met etherische oliŽn. Hun samenwerking resulteerde in dit praktische handboek, vol waardevolle tips en deskundige informatie.
Dit vlot en helder geschreven boek is zo bestemd voor zowel een breder publiek als voor de specialist ter zake.

Van abrikozenpit tot zonnebloempit
Auteur: Geert Devlieghere
Een uitvoerige beschrijving (87 blz) van de samenstelling en gebruiksmogelijkheden van meer dan 30 verschillende plantaardige vette olies.