Gebruiksaanwijzing
Kleurenpallet
Test / Info
 
Prijslijst
Verkoopspunten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Haren, de spiegel van je gezondheid

Haaruitval

Haaruitval wordt nog steeds gezien als een natuurlijk proces. Bij gezonde mensen kan elk haar drie tot vijf jaar in de hoofdhuid blijven zitten. Overmatig haaruitval komt steeds meer voor. Oorzaken waren tot voor kort onbekend; het was nu eenmaal zo. Artsen en specialisten wisten er weinig raad mee.

Haaruitval als gevolg van schimmel (Malassezia schimmels) begint bekendheid te krijgen. Haaruitval als gevolg van stress of verkeerde voeding wordt ook steeds vaker als oorzaken genoemd.

De afgelopen jaren is het aantal patiŽnten dat vanwege haaruitval mijn praktijk bezoekt, sterk toegenomen. Ik wijs de betreffende patiŽnten er op dat haaruitval het gevolg is van een verminderd (emotioneel) weerstandssysteem. Want het staat voor mij vast dat dit de onderliggende oorzaak is. Haaruitval hoort voor mij mede tot de psycho-somatische klachten.

Wat kom ik tegen als oorzaken:

 1. Onjuiste voeding in relatie tot datgene wat qua voeding past bij de persoon;

 2. Het gebruik van kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam en het overmatig gebruik van glutamaat in voedingsmiddelen;

 3. Het roken van tabak;

 4. Alcoholgebruik;

 5. Drugsgebruik;

 6. Stress op werk of in relatie;

 7. Problemen in de neurotransmissie;

 8. Aanwezigheid van hersenschudding uit het verleden;

 9. Algemene cranio-sacrale onbalansen;

 10. Rugscheefstand;

 11. Tekorten in vitamines en mineralen;

 12. Te lang in de zon zitten;

 13. Teveel onder TL-licht werken;

 14. Te weinig water drinken;

 15. Chemische shampoo gebruiken;

 16. Chemische haarverf gebruiken.

Ik geef aan patiŽnten aan dat het bestrijden van haaruitval een kwestie is van alles of niets. Meestal spelen meerdere factoren een rol bij het probleem. Laat je een van de factoren onverlet aanwezig, dan is geen resultaat haalbaar.

De factoren chemische shampoo en chemische haarverf komen regelmatig letterlijk als hoofdoorzaak naar voren.

Bijna alle haarverf is chemisch van samenstelling; zelfs al vermeldt de fabrikant op de verpakking dat het een natuurlijk product betreft. Of wordt er vermeldt: "Zonder schadelijke ammonia". Dat lijkt dan geweldig, maar er zijn nog vele andere chemische stoffen die haarzakjes en haarwortels beschadigen; het kankerverwekkende waterstofperoxide is er een van. Kappers lijden vaak aan eczeem en problemen aan de luchtwegen als gevolg van het dagelijks gebruiken van deze schadelijke producten. Het is schrijnend en schrikbarend dat er zovele haarverfproducten onder het mom van "veilig voor je haar" of "natuurlijk samengesteld" worden aangeboden. Het wekt de schijn dat geld verdienen belangrijker is dan gezondheid van haar en hoofdhuid.

Maar de mens is ijdel en wordt daardoor onvoorzichtig.

Onlangs kwam ik op het spoor van de firma Natra, Nederland (voor BelgiŽ: firma EMAN). Een firma die een 100% Kruiden Haarkleuring (30% grijsdekkend) en 91% plantaardige haarverf (100% grijsdekkend) (merk: Indus Valley 'Gel Power' en 'Herbal Hair Color') levert en schampoos zonder chemische gifstoffen.

Ik heb een aantal patiŽnten gevraagd deze producten te gebruiken naast de andere noodzakelijke maatregelen.

Ik kan uitsluitend positieve berichten geven over deze producten. Daar waar het reguliere circuit er niet in slaagde om het probleem haaruitval op te lossen, bleek dat met het gebruik van de hierboven genoemde plantaardige haarverf en natuurlijke shampoo het haar weer vatbaar te worden voor het normale levensproces van haar. De andere maatregelen deden de rest van het werk. Daar waar het verven van haar met chemische haarverf de oorzaak was van de haaruitval, bleek deze na het gebruik van de Indus Valley '100% Kruiden Haarkleuring' en 91% plantaardige haarverf 'Gel Power' Kruiden Haarkleuring van Natra, Nl / Eman, BelgiŽ te zijn gecorrigeerd.

Dr. Victor Backus

Praktijk voor natuurgeneeskunde 'Azuleen' te Heemstede.

Dit artikel verschijnt in de zomereditie 2007 van het tijdschrift 'Kinesiologie'